Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takyproluxovanej

12. 4. 2010 9:51
Velmi mazané!

ARCHIV RSČR

Rozhodčí soud České republiky doporučuje

Praha, 22.03.2007 (ibra)

* RSČR doporučuje činit rozhodčí doložky součástí všeobecných obchodních podmínek

Zákon o rozhodčím řízení a dále i obchodní zákoník umožňují, aby rozhodčí doložka nebyla součástí smlouvy, ale přesto došlo na jejím základě ke sjednání pravomoci rozhodce k projednání a rozhodnutí sporu v rozhodčím řízení odkazem na všeobecné obchodní podmínky nebo jiné obdobné nebo obdobně nazvané či označené smluvní podmínky. Při jednání o uzavření smlouvy je tak možno rozhodčí doložku vkládat do těchto podmínek.

0 0
možnosti

Takyproluxovanej

12. 4. 2010 9:53
Re: Velmi mazané!

* Všeobecné obchodní podmínky postačí vyvěsit v provozovně podniku

Všeobecné obchodní podmínky Vašeho podniku doporučujeme nečinit přímo součástí nebo přílohou smlouvy, ale zveřejňovat je jen v provozovně podniku a ve smlouvě na ně odkázat. I takto sjednaná rozhodčí doložka platí a spor se pak projednává v rozhodčím řízení.

A to že se nástěnka nachází za sedmero západy a klient se při nejlepší vůli nemůže s obchodními podmínkami seznámit, již zákony nezajímá!

0 0
možnosti

jsoud

11. 4. 2010 22:20
Platnost působení soukromých rozhodčích soudů:

Džungle v této oblasti  v prvé řadě souvisí s neurčitým zněním zákona 216/1994 Sb. Dále by někdo mohl vznést pochybnosti o nezávislosti obecných soudů, které podle těchto soukromých rozhodčích nálezů odsuzují občany k provedení výkonu rozhodnutí soukromými exekutory. Tito občané převážně nemají právní ochranu od zkušených advokátů a tak se ani nelze divit, že nejsou schopni vznést námitky proti neplatným rozhodčím doložkám ve spotřebitelských smlouvách uzavřených se společnostmi, které nejsou bankami. Tyto doložky se obvykle odvolávají na řády, seznamy rozhodců, sazebníky a jiné dokumenty soukromých společností na internetu, které mají jako povolenou činnost v obchodním rejstříku zapsánu pouze zprostředkování. Tedy to nejsou ani opticky rozhodčí soudy a jimi zveřejněné dokumenty nemají závaznou povahu pro takto sjednané smlouvy s rozhodčí doložkou . Spotřebitelé jsou tedy opakovaně uváděni v omyl, že může být platná rozhodčí doložka, která neobsahuje všechny postupy rozhodčího řízení.

0 0
možnosti

Takyproluxovanej

12. 4. 2010 8:52
Re: Platnost působení soukromých rozhodčích soudů:

Děkuji Vám Dobrý muži!R^ Je tedy prosímváspěkně možné, dohledat někde v té džungli ten správný paragraf, aby mohl neozbrojený člověk předem zjistit, zda je či není jeho konkrétní rozhodčí doložka platná?

0 0
možnosti

Jáosobně

11. 4. 2010 22:13
Taky by mne tato

věc zajímala, ale slovy pana Jakeše, tomu ne dost dobře každý rozumí.:-/

0 0
možnosti

Takyproluxovanej

12. 4. 2010 8:48
Re: Taky by mne tato

Že tomu nerozumí KAŽDÝ, to mě ani příliš neudivuje. Zajímalo by mě ovšem, zda tomu rozumí aspoň NĚKDO!8-o Nebo zda se skutečně pohybujeme všichni v džungli, kde vyhrává ten, kdo umí šikovněji uchopit do ruky místo kyje PARAGRAF?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS